پایان نامه تشخیص زیرساخت های فن آوری اطلاعات و رشد سودآوری شرکت

ساخت وبلاگ

آخرین مطالب

امکانات وب

) تشریح مفهوم فن آوری اطلاعات

دستیابی دقیق و درست از فن آوری اطلاعات عموماً مشکل به نظر می رسد.تا سال ۱۹۸۰ رایانه تنها فن آوری بود که تحت عنوان فن آوری اطلاعات پوشش پیدا می کرد. در حال حاضر فن آوری اطلاعات تبدیل به چتری شده است که مصادیق آن شامل گروهی از تجهیزات، خدمات، کاربردها، و فن آوری های پایه می باشد. مصادیق فن آوری اطلاعات عموما در سه گروه رایانه، وسایل چند رسانه ای و ابزارهای مخابراتی طبقه بندی می شود(Beaumaster&suzanne1999,p3)

یکی از معمول ترین تعاریف این واژه، توسط دفتر تحلیل های اقتصادی آمریکا ارایه شده است که در آن  «فن آوری اطلاعات عبارت است از تجهیزات محاسباتی و حسابگری دفتری و اداری[۱] که رایانه در رأس آن قرار دارد.» برخی از صاحب نظران، استفاده از رایانه را در تعریف فن آوری اطلاعات لازم می دانند، در حالی که برخی دیگر،‌تعریف گسترده دفتر تحلیل های اقتصادی ایالات متحده را مبناقرار می دهند: «تجهیزات پردازش اطلاعات[۲]». شامل تجهیزات ارتباطی، ابزار آلات فنی و مهندسی، دستگاه‌های فتوکپی، پرینت و … می شود. علاوه بر این نرم افزارهای مختلف و خدمات مربوط نیز جزء تعریف فن آوری اطلاعات قرار می گیرد (خداداد حسینی و همکاران ۱۳۸۶، ص ۶۴).

فن آوری اطلاعات اولین بار از  لویت [۳]و ایزلر [۴]در سال ۱۹۵۸ به منظور بیان نقش‌رایانه در پشتیبانی از تصمیم گیری ها و پردازش اطلاعات در سازمان به کار گرفته شد. در مفهوم رایج فن آوری اطلاعات به مجموعه ای از سخت افزار و تجهیزات دلالت دارد و بسیاری از محققان آن را تنها نهاد سخت افزاری     می دانند که در انجام کارها مورد استفاده قرار می گیرد.

فن آوری اطلاعات را مانند دیگر فن آوری ها می توان به روابط میان سخت افزار، نرم افزار، شبکه و توانایی ها و اقداماتی که از این ابزارها ناشی می شود تعریف کرد. فن آوری اطلاعات نه تنها به توانایی های پردازش داده ها توسط رایانه، بلکه به مهارت های انسانی و مدیریت در بهره برداری از آن ها دلالت دارد. بنابراین فن آوری اطلاعات نه تنها شامل رایانه و دیگر تجهیزات است بلکه توانایی ها و اقدامات در نحوه انجام کار را شامل می شود (صرافی زاده، ۱۳۸۸، ص ۱۶).

فن آوری اطلاعات هم چنان که به وسیله انجمن فن آوری اطلاعات آمریکا[۵] تعریف شده است، «به مطالعه، طراحی، توسعه، پیاده سازی، پشتیبانی یا مدیریت سیستم های اطلاعاتی مبتنی بر رایانه، خصوصا برنامه های نرم افزاری و سخت افزار رایانه می پردازند.» به طور کوتاه، فن آوری اطلاعات بامسایلی مانند استفاده از رایانه های الکترونیکی و نرم افزار سر وکار دارد تا تبدیل، ذخیره، حفاظت، پردازش،انتقال و بازیابی اطلاعات به شکلی مطمئن و امن انجام پذیرد.فن آوری اطلاعات ابزاری است در میان بسیاری از ابزارهای دیگر که مدیران می تواند برای حل مشکلات از آن استفاده کنند (لاودن، ۱۳۸۰،ص ۹).

فن آوری اطلاعات یعنی روش های تولید و جمع آوری اطلاعات و استفاده از آن در جامعه، سازمان فن آوری اطلاعات باکوچک کردن، ارزان کردن و کاربری ساده برنامه های کامپیوتری باعث شده دسترسی به اطلاعات از هر جا و توسط هر شخص به راحتی صورت گیرد. پایگاه های اطلاعاتی برگرفته از مفهوم فن آوری اطلاعات فرایندهای پیچیده درون سازمانی را تسهیل کرده و با اتصال سازمان ها به همدیگر، شبکه های سازمانی را بنا نهاده است و دیدگاه های میان مدت مدیران به دیدگاه های بلند مدت بدل شده است. اصطلاح فن آوری اطلاعات برای توصیف فن آوری هایی به کار می رود که ما را در ضبط، ذخیره سازی، پردازش، بازیابی، دریافت و انتقال اطلاعات یاری می کند. فن آوری اطلاعات را می توان به عنوان فن آوری محاسباتی و ارتباطات راه دور که امکانات خودکار استفاده از اطلاعات را فراهم می کنند،‌تعریف کرد.فن آوری اطلاعات در واقع فن آوری وخدمات اطلاعاتی و ارتباطی است ،غالباً تاکید عمده بر وجه فن آوری است این وجه بسیار بیش از خدمات مدنظر قرار می گیرد، اما اغلب کاربران تمایل چندانی به فن آوری صرف ندارند، بلکه بیشتر خدمات رسانی اطلاعاتی از طرق مختلف،رسانه های ارتباط[۶] جمعی تا ماهواره و اینترنت را مدنظر دارند. فن آوری اطلاعات متشکل از چهار عنصر اساسی (انسان، ساز و کار، ابزار، ساختار) است،‌به طوری که در این فن آوری،‌ اطلاعات از طریق زنجیره ارزشی[۷] که از به هم پیوستن این عناصر ایجاد می شود جریان یافته وپیوسته تعالی و تکامل سازمان را فراراه خود قرار می دهد(عظیمی ۱۳۸۹، ص ۲۳).

اسکات موتون[۸] (۱۹۹۱) فن آوری اطلاعات را شامل انواع رایانه ها،سخت افزار، نرم افزار شبکه های ارتباطی که دو رایانه را به یکدیگرمتصل می کنند، شبکه های عمومی و خصوصی و ترکیب رایانه ها و فن آوری ارتباطات و سیستم هایی که رایانه های شخصی را به ابر رایانه ها متصل می کند و شبکه گسترده جهان که از یک سلسله رایانه های قدرتمند تشکیل شده است می داند. با توجه به تعریف فن آوری اطلاعات که موتون ارائه کرده است ابعاد فن آوری اطلاعات به صورت زیر تعریف می شود: (محمدیان روشن ۱۳۸۹، ص ۲۲)

  • سخت افزار[۹]– سخت افزار اصطلاحی است که در مورد اجزای فیزیکی یک سیستم رایانه ای به کار می رود. یک سیستم رایانه شامل سه بخش اصلی: واحد پردازنده مرکزی، ابزار ورودی و خروجی وحافظه است.
  • نرم افزار- مجموعه برنامه های است که اجزای فیزیکی رایانه ای را فعال می سازد و به دو گروه نرم افزارهای سیستمی و کاربردی تفکیک می شود. نرم افزار سیستمی، عملیات رایانه را هماهنگ می کند و نرم افزار[۱۰] کاربردی برای حل مسائل خاص طراحی می شود.
  • پایگاه اطلاعات[۱۱] به مجموعه ای از داده های مورد استفاده در یک برنامه کاربردی، خواه یک فایل یا چند فایل را گویند که با هم در ارتباط هستند و تغییر یک فایل از پایگاه اطلاعاتی ممکن است باعث سلسله تغییراتی در دیگر فایل ها شود.
  • فن آوری ذخیره[۱۲] شامل رسانه ای فیزیکی مانند دیسک[۱۳] های نوری، نوارهای مغناطیسی برای ذخیره داده ها و نیز نرم افزاری که سازماندهی داده ها را در این زمینه رسانه ها مدیریت کند (لاودن ۱۳۸۰، ص ۱۰).
  • تجارت الکترونیک[۱۴]– تغییراتی که از نظر استفاده از رایانه ها، سیستم های اطلاعاتی و اینترنت در سازمان ها به وجود آمده است روش هایی را برای بازرگانی الکترونیک در داخل و خارج سازمان به وجود آورده است. اینترنت نیز به طور روزافزونی فن آوری مورد نیاز برای چنین تغییراتی را در اختیار می گذارد (لاودن، ۱۳۸۰، ص ۱۰).
  • شبکه ها[۱۵] شبکه های کامپیوتری برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات به کار می روند. شبکه یک سیستم ارتباطی بین کامپیوترها و وسایل جانبی از قبیل کامپیوترها، چاپگرها،فاکس ها، مودم ها و غیره در جهت به اشتراک گذاشتن اطلاعات است. از مزایای شبکه ای کامپیوتری می توان به موارد زیر اشاره نمود:

– به اشتراک گذاشتن منابع[۱۶]: این منابع شامل اطلاعات، چاپگرها، ‌دیسک گردان ها و غیره است.

– قابل اعتماد بودن[۱۷]: امکان نگهداری اطلاعات در کامپیوترهای متعدد وجود دارد لذا چنان چه یکی از کامپیوترها از کار بیفتد می توان اطلاعات را از کامپیوترهای دیگر پیدا کرد.

– هزینه[۱۸]: در شبکه ها معمولا از کامپیوترهای ساده تر و ارزان تر استفاده می شود زیرا اکثر وظایف ذخیره و پردازش اطلاعات به عهده کامپیوتر مرکزی است. این کامپیوترها از ابرکامپیوتر ها خیلی ارزان ترند در نتیجه مراکزی که از شبکه های کامپیوتری استفاده می کنند هزینه کمتری نیز دارند.

– ارتباطات[۱۹]: شبکه، امکان ایجاد ارتباط بین کاربران را در نقاط مختلف با سیستم ها و روش های مختلف اطلاع رسانی فراهم می سازد. این ارتباط می تواند تبادل یک پیام یا تعدادی فایل باشند (جهانگیری، ۱۳۸۶، ص ۸).

  • داده[۲۰] داده حقایق خام یا حقایق بی معنی است که وقتی به صورت نماد نوشته شوند به داده تبدیل می شود. داده یا نماد می توانند اعداد،‌آمار یا صفات خاص افراد، مکان ها، رویدادها و غیره باشند. این اقدام داده ها در وضعیتی پردازش شده یا پالایش نشده ارایه می شوند وتا زمانی که پاره پاره باشند فایده ای ندارند (خادمی، ۱۳۸۳، ص ۱۴). در تعریفی دیگر داده ها علایمی هستند که بعضی اشیاء، شرایط و یا موقعیت ها راتشریح می کنند. داده ها مجموعه ای از حقایق بنیادی درباره ی یک شخص، چیز و یا عمل می باشند. این شامل موضوعاتی از قبیل تاریخ، اندازه، کمیت، شرح، تعداد، نرخ، نام و یا محل می باشد. سیستم های مدیریت داده، با به دست آوردن، نگهداری، اصلاح وترکیب این داده ها در شکل های مختلف تولید اطلاعات می کنند (بهشتیان، ۱۳۷۸، ص ۱۰۳).
  • اطلاعات[۲۱] اطلاعات عبارت است از تحریک ابتدایی رفتار به صورت مجموعه ای از علائم، داده ها، شامل علائم و تحریک تجاربی است که مناسب رفتار در زمان داده شد نیستند (بهشتیان، ۱۳۷۸، ص۸۹).اطلاعات به معنای نتیجه پردازش داده ها تلقی می شود. معنای توسعه یافته این تعریف، تبدیل داده به شکل سودمند یا مفید برای افراد در حل مسایل وتصمیم گیری است. در این صورت اطلاعات، اتصال عناصر یک مسأله باعلایم ذخیره شده در ذهن و یا علایم محیط است. اطلاعات می تواند نااطمینانی در مورد یک مسأله یا یک محیط را کاهش دهد (خادمی ۱۳۸۶،ص ۱۵).
  • دانش[۲۲]– دانش به داده است نه اطلاعات،‌ هر چند که به هر دوی آن ها مربوط می شود و از نظر مراتب با هم فرق دارند. دانش ترکیب سازمان یافته از داده هاست که با مجموعه ای از قواعد، رویه ها و عملیات آموخته شده از طریق تجربه و تمرین درون سازی شده است. بنابراین دانش را ادراک یا شناختن از محیط که از طریق مطالعه، تحقیق، مشاهده و تجربه به دست می آید تعریف کرده اند. دانش تلفیق تفکر با اطلاعات است و در واقع تغییر مرزی از اطلاعات بر پایه تجربیات، مهارت ها وتوانمندی های[۲۳] شخصی است (خادمی، ۱۳۸۶، ص ۱۵).

باید توجه داشت داده چیزی است که برای تصمیم گیری، محاسبه و یا اندازه گیری مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال داده ممکن است تعداد ساعات کارکرد هر یک از کارکنان شرکت باشد. وقتی این داده پردازش شد، می توان به اطلاعات تبدیل کرد (بهشتیان، ۱۳۷۸ ص ۳۲). اطلاعات اثر رفتاری دارد در حالی که داده ها چنین نیستند. این مطلب یا به علت شکل آن هاست و یا به علت موقعیت نسبی آن ها، نسبت به استفاده کننده بالقوه در یک زمان خاص(بهشتیان، ۱۳۷۸، ص ۱۰۳). همچنین ماتسیچ[۲۴] عقیده دارد که اطلاعات نباید با دانش مساوی پنداشته شوداگر این کار صورت گیرد مانند این است که حاکم و مردمی که این حکومت را به وی ارزانی داشته اند یکسان فرض شوند. اگر چه دانش بر پایه اطلاعات مربوط تکیه دارد، اما دانش یک عنصر آفریننده دارد که اطلاعات فاقد آن است. مکلوب[۲۵] نیز می گوید محتوای اطلاعات به دست آمده، ممکن است همان باشد که ما از آن به عنوان نتیجه یاد می کنیم او ادامه می دهد که با توجه به محتوا همه اطلاعات دانش است، در حالی که همه دانش اطلاعات نیست.به طور کلی، اطلاعات را      می گیرند، در حالی که دانش را می توان با تفکر کسب کرد (خادمی، ۸۶، ص ۱۶).

[۱]. Information technology Amrican

[۲] .offive compatingand Accounting Machiney (OCAM)

[۳]. Leavitt

[۴]. Whisler

[۵].Information processing Equipment (IPE)

[۶]..Media communication

[۷] .Value Chain

[۸] .Scott Moton

[۹] .Hard War

[۱۰] .Soft War

[۱۱] .Databas

[۱۲] .Storage Technology

[۱۳] Disk

[۱۴] .Ecommerce

[۱۵] .Networks

[۱۶] .Resource sharing

[۱۷] .Reliability

[۱۸]. Costs

[۱۹]. Communications

[۲۰]. Cata

[۲۱] .Information

[۲۲]. Knowledge

[۲۳].Capabilities

[۲۴] Matsich

[۲۵] Makloub

 متن فوق تکه ای از این پایان نامه بود

برای دیدن جزئیات بیشتر ، خرید و دانلود آنی فایل متن کامل می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:

 پایان نامه

متن کامل

دانلود پایان نامه های رشته مدیریت...
ما را در سایت دانلود پایان نامه های رشته مدیریت دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : مدیر سایت thesis-management بازدید : 226 تاريخ : پنجشنبه 14 مرداد 1395 ساعت: 22:47